Cliëntrapportages

Cliëntrapportages vormen het visitekaartje van de Vermogensbeheerder. De grote kracht van AIRS is dan ook de mogelijkheid om iedere rapportage geheel naar eigen inzicht in te delen en in te richten. Daarnaast wordt in AIRS niet een standaard 'rapportageset' gebouwd, maar worden de afzonderlijke onderdelen op maat gemaakt. In theorie is het mogelijk om voor iedere cliënt een eigen rapportageset vast te leggen.

Hieronder een aantal voorbeelden van verschillende rapportages. Deze dienen slechts ter illustratie en zijn, zoals aangegeven, geheel naar eigen wens/inzicht en conform huisstijl in te richten.

MenuRap

In verschillende rapportages is het mogelijk om indices op te nemen en/of te tonen.Dit kunnen bestaande indices zijn, maar ook zelf samengestelde benchmarks.

Vermogensoverzicht

In een vermogensoverzicht wordt de actuele vermogenssituatie weergegeven. Allereerst kan er voor een gewenste sortering/groepering worden gekozen, bijvoorbeeld beleggingscategorie of sector. Daarnaast kan worden aangegeven of er een vergelijking plaats dient te vinden met bijvoorbeeld de historische kostprijs om het resultaat per fondsregel te kunnen tonen.

Per beleggingscategorie

Hieronder een voorbeeld van een rapport welke is gegroepeerd op beleggingscategorie. 

HSE

Performance-ontwikkeling

Om een performance van een portefeuille inzichtelijk te maken zijn er diverse mogelijkheden. De manier van performanceberekening wordt per vermogensbeheerder vastgelegd. Hieonder de meest voorkomende soorten:

  • Modified Dietz: de performance wordt berekend op de Modified Dietz methode

  • Maandelijkse waardering Mod. Dietz: de performance wordt berekend op de Modified Dietz methode maar maandelijks 'vastgezet'

  • Daily Time Weighted return: Bij deze berekening wordt de portefeuille dagelijks gewaardeerd en worden de dagelijkse performances gechainlinked aan elkaar.

Hieronder een aantal voorbeelden van rapportages met performances.

Uitgebreid

Op basis van de onderliggende details worden de relatieve en absolute performance zichtbaar gemaakt.

PERF

Verloop performance

Met dit overzicht worden de performances van een periode zichtbaar gemaakt.

Attributie rapportages

Hoe hebben de aandelen het gedaan ? Welke invloed heeft onze over/onderweging gehad ? Twee vragen die met een attributierapportage beantwoord zou kunnen worden. In een attributierapportage kunnen resultaten per attributiecategorie worden getoond alsmede allocatie-effecten ten opzichte van de gehanteerde benchmarks.

ATT

Obligatiedetails

Voor obligatieportefeuilles kan het gewenst zijn om meer verdieping van deze portefeuille te tonen. Details als Rating (instrument en/of emittent), duration, Yield-to-Maturity zijn gegevens die overzichtelijk gerapporteerd kunnen worden.

Risico-overzichten

Risico-overzichten zijn zeer veel omvattend. Dit kan een rapport zijn met daarin visueel weergegeven of de portefeuille voldoet aan de contractuele afspraken. Maar, het kan ook een (grafisch) overzicht zijn met verschillende wegingen. Wegingen in sector, valuta, regio en/of AFM-categorie zijn hiervan voorbeelden.